Menu Home

Lectura logo-ului vectorial al activităților filantropice din Postul Crăciunului 2023

De zece ani în parohie se desfășoară în perioada Postului Nașterii Domnului activitatea filantropică intitulată Coșul Sfintei Filofteia. Și în acest an, impulsionați de mesajul Sfântului Sinod, creștinii vor aduce daruri alimentare pentru consătenii aflați în situații mai delicate.

Logo-ul activității se prezintă astfel:

În partea de sus este un detaliu al icoanei Sfintei Filofteia, constând în coșul cu daruri pe care, în mod bogat și generos, le oferea celor sărmani. Suprapunându-se icoanei, mâna Sfintei Filofteia pare a ține și coșul faptelor bune ale creștinilor din parohie, o trimitere la aspectul interrelațional dinamic și viu al comuniunii sfinților, în care aceștia ne dau exemplu concret de viețuire creștină dar ne și susțin cu rugăciune și mijlocire cerească.

Toartă acestui coș simbolic este preînchipuită de un metanier cu 33 de boabe de rugăciune, iar panerul este redat de titlul activității: COȘUL SFINTEI FILOFTEIA 2023. Având formă circulară, acest coș simbolic indică aspectul complementar interdependent al rugăciunii și milosteniei în viața de credință, și mai ales ca activități duhovnicești specifice postului, cum aflăm din comportamentul exemplar al sutașului Corneliu: „a fost ascultată rugăciunea ta și milosteniile tale au fost pomenite înaintea lui Dumnezeu” (Fapte 10, 31).

În interiorul coșului sunt înscrise două fapte de milostenie trupească ce au confirmare biblică în episodul în care prorocul Ilie, sărac, fugar, flămând, fără ajutor, cere și primește milostenie de la văduva din Sarepta (1 Împ 17, 12), pâine și untdelemn, puse în legătură cu faptele bune desăvârșite ale Legii Noi: dragostea și milostenia dezinteresate, care nu caută la fața omului ci doar la credința în Dumnezeu.

Aceste daruri alimentare simbolice sunt reprezentate ca arce de cerc cu diferite dimensiuni, având partea convexă în jos, reflectând atât personalizarea darului de către binefăcători, fiecare creștin poartă coșul său de fapte bune, umplut pe măsura credinței și a dragostei, dar sugerând și bucuria, zâmbetul, de pe chipul celor ce vor fi ajutați în neputințele și lipsurile lor.

Asupra tuturor acestor daruri stă ca un văl deviza paulină a dărniciei, cuvântul nescris în Evanghelie al Domnului Iisus, preluat din tradiția apostolică orală (Fapte 20, 35).

 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut