Menu Home

Nașterea Maicii Domnului, ca o piatră de hotar între Noul și Vechiul Testament.

Scopul legii este Hristos (Rom 10,4). Eliberându-ne de litera legii, El să ne învrednicească să ne înălțăm spre cele spirituale. În El se află toată perfecțiunea legii, pentru că Însuși legislatorul, după ce a dus la capăt toate, a transformat litera în spirit, recapitulând toate în El însuși. Legea a fost însuflețită de har și a fost pusă în slujba Sa într-o îmbinare armonioasă și rodnică. Fiecare, și legea, și harul, și-a păstrat caracteristicile sale fără alterări și confuzii. Totuși, legea, care mai înainte constituia o povară apăsătoare și o tiranie, a devenit, prin lucrarea lui Dumnezeu, o greutate ușoară și izvor de libertate. În felul acesta, nu mai suntem sclavi ai elementelor lumii (Gal 4,3), așa cum spune Apostolul, nici nu mai suntem asupriți de jugul legii, nici prizo­nieri ai literei sale moarte.
Misterul lui Dumnezeu care devine om, divinizarea omului asumat de Cuvânt reprezintă suma bunurilor pe care Hristos ni le-a dăruit, revelarea planului divin și înfrângerea oricărei autosuficiențe umane arogante. Ve­nirea lui Dumnezeu între oameni, ca lumină strălucitoare
și realitate divină, clară și vizibilă, este darul mare și minunat al mântuirii ce ne este dat. Celebrarea de astăzi cinstește nașterea Născătoarei de Dumnezeu. Însă adevă­rata semnificație și scopul acestui eveniment este întru­parea Cuvântului. De fapt, Maria se naște, este alăptată și crescută pentru a fi Mama Regelui veacurilor, a lui Dumnezeu.
Fericita Fecioară Maria ne face să ne bucurăm de o dublă binefacere: ne înalță la cunoașterea adevărului și ne eliberează de dominația literei, scutindu-ne de slujirea ei. În ce mod și cu ce condiții? Umbra nopții se retrage atunci când se apropie lumina zilei și harul ne aduce libertatea în locul sclaviei literei. Sărbătoarea aceasta este ca o piatră de hotar între Noul și Vechiul Testament. Arată că după simboluri și figuri urmează adevărul și că după prima alianță urmează alianța cea nouă.
Așadar, întreaga creație să cânte de bucurie, să tresalte și să participe la bucuria acestei zile. Îngerii și oamenii să se unească împreună pentru a lua parte la Liturghia de astăzi. Împreună să o sărbătorească cei care trăiesc pe pământ și cei care se găsesc în ceruri. De fapt, aceasta este ziua în care Creatorul universului a construit templul Său, astăzi este ziua în care, printr-un plan minunat, creatura devine locuință aleasă a Creatorului. (Sf Andrei Ierusalimiteanul)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut