Menu Home

Postul Sfinților Apostoli, coordonate organizatorice în parohie

Potrivit rânduielilor liturgice, în situația calendaristică a anului 2022, în Duminica Tuturor Sfinților începe pregătirea duhovnicească pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel prin lăsarea secului.

Acest post e aşezat în cinstea acestor doi Sfinţi Apostoli, a căror moarte mucenicească se serbează la 29 iunie şi care s-au ostenit cel mai mult pentru vestirea Evangheliei şi pentru răspândirea credinţei creştine.
Totodată ne aduce aminte de postul cu care Sf. Apostol Pavel, împreună cu Barnaba, s-au pregătit înainte de trimiterea lor la propovăduire, din porunca Duhului Sfânt (Fapte 13, 2-3; Isaia 58, 3-7).
Acest post are o lungime schimbătoare, întrucât începutul lui atârnă de data Rusaliilor.

De aceea, la Sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii s-a citit rugăciunea de binecuvântare a creștinilor pentru un post rodnic duhovnicește.

Se lasă sec în Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinţilor) şi se posteşte până în ziua Sfinților Petru și Pavel (29 iunie). Dacă această zi cade miercuri sau vineri nu mâncăm de dulce. E un post mai uşor; se dezleagă marţea şi joia la vin şi untdelemn, iar sâmbăta şi duminica şi la peşte.

În biserica parohială, în fiecare zi, de la ora 19, va fi oficiat Acatistul Sfinților Apostoli și se vor citi texte alese din Epistolele lor.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut