Menu Home

Puterea Sângelui lui Hristos

Vrei să cunoşti puterea sângelui lui Hristos? Să ne amintim de prefigurările lui răsfoind paginile Vechiului Ţestament. 

Jertfiți un miel de un an, spune Moise, și însemnați ușile cu sângele lui (Ieș 12,1-14). Ce spui tu, Moise? Când l-a salvat vreodată pe omul rațional sângele unui miel? Desigur, pare să răspundă el, nu pentru că este sânge, ci pentru că este imagine a sângelui Domnului. Mai mult decât atunci, duşmanul va trece fără a dăuna dacă va vedea pe tocurile uşilor nu sângele vechiului simbol, ci pe cel al noii realități, viu şi strălucitor pe buzele credincioșilor, pe ușa templului lui Cristos. 

Dacă vrei să înţelegi și mai profund puterea acestui sânge, observă de unde a început să curgă și din care izvor a țâșnit. A fost vărsat pe cruce și a curs din coasta Domnului. De Iisus mort și încă atârnat pe cruce, relatează Evanghelia, s-a apropiat un soldat care, cu o lovitură de suliță, I-a deschis coasta și a ieșit apă și sânge. Unul este simbolul Botezului, celălalt, al Euharistiei. Soldatul I-a deschis coasta: a deschis templul sacru, unde a descoperit o comoară și unde am bucura de a găsi bogății splendide. Același lucru se poate spune și despre miel: iudeii au ucis victima și eu mă bucur de mântuire, rod al acelei jertfe. 

Și a ieșit din coasta lui sânge și apă (In 19,34). Preaiubitule, să nu treci prea ușor peste această taină. Mai am o altă semnificaţie mistică să-ţi explic. Am spus că acea apă și acel sânge sunt simbol al Botezului și al Euharistiei, Biserica s-a născut din aceste două taine, din această baie de renaștere și de reînnoire în Duhul Sfânt prin Botez şi Euharistie, iar simbolurile Botezului și Euharistiei au ieșit din coasta Domnului. Deci, Hristos a format Biserica din coasta Sa, așa cum Eva a fost formată din coasta lui Adam. 

Pentru aceasta, Pavel, vorbind despre primul om, folosește expresia: Os din oasele mele, carne din carnea mea (Gen 2,23), pentru a ne arăta coasta Domnului. Aşa cum Dumnezeu a format femeia din coasta lui Adam, tot așa, Hristos ne-a dăruit apa și sângele din coasta Sa pentru a forma Biserica. Și după cum coasta lui Adam a fost atinsă de Dumnezeu în timpul somnului, tot așa, Hristos ne-a dat sângele şi apa în timpul somnului morții Sale. 

Vedeţi în ce fel a unit-o Hristos cu Sine pe mireasa Sa, vedeţi cu ce hrană ne hrănește. Prin sângele Său ne naștem, cu sângele Său ne hrănim. După cum femeia își hrănește copilul cu laptele său, tot așa, Hristos hrănește mereu cu sângele Său pe cei pe care i-a renăscut. (Sf Ioan Gură de Aur)

Pentru praznicul Joii Mari 2021, enoriași darnici au donat bisericii parohiale cele necesare pentru buna desfășurare a Sfintei Liturghii şi a cultului dumnezeiesc.

 

 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut