Menu Home

Rânduieli ale Sfântului Sinod pentru slujbele din Săptămâna Mare

1. Sfintele slujbe vor fi săvârșite potrivit prevederilor liturgice și tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României. 

2. Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul şi/sau în afara lacașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănatăţii și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mainilor la intrarea în lacașui de cult, purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoana și o distanța de minimum 2 m între persoane, în interior, şi 1,5 m între persoane, în exterior. 

3. Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiţii a sfintelor slujbe şi a activităţilor specifice perioadei prepascale și pascale. 

4. Preoţii vor aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase şi prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico sanitare. 

5. Preoţii parohi, stareţii sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încat să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane. 

6. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, sfintele slujbe (Sfânta Liturghie, slujbele Deniilor, Taina Sfântului Maslu, Taina Spovedaniei etc.) vor fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, potrivit rânduielilor liturgice şi tipiconale, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Ținând cont că circulația persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 5,00, iar în localitățile cu rată mare de incidență a cazurilor de persoane infectate circulaţia în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 20,00 5,00 (art. 2 alin. 1 pet. 2 4 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), sfintele slujbe săvârșite seara vor fi programate, după caz, într-un interval orar care să permita revenirea credincioşilor la casele lor, astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare. 

7. În Sfânta și Marea Vineri, la momentul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf, voluntarii vor îndemna pe credincioşi să respecte distanţa fizică. Dacă biserica nu are ieșiri laterale și nu poate fi asigurat un flux de intrare ieşire, clericii vor aştepta în curtea bisericii până când toţi credincioșii vor trece pe sub Sfântul Epitaf, apoi vor intra în biserică pentru partea de final a slujbei. Dacă în biserica nu există spaţiu suficient pentru credincioși, după închinare, aceştia vor aştepta în curtea lăcaşului de cult, pe locurile marcate. 

 

 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut