Menu Home

Sfințirea icoanei Sfântului Mucenic Dasie

Doamne, Cel ce chipurile si asemănările plăcuților Tăi nu le lepezi, ci le primești, pentru ca robii Tăi credincioși, privind la ele, să Te preaslăvească pe Tine, Care i-ai preamărit, și să se nevoiască a fi următori vieții și faptelor prin care aceia s-au învrednicit a dobândi harul Tău și împărătia Ta

Duminică, 20 noiembrie 2022, la pomenirea Sfântului Mucenic Dasie, martirizat în vechea cetate Durostorum (Silistra de azi), în relativă apropiere geografică față de comunitatea noastră, creștinii au participat  la slujba de sfințire a icoanei ca apoi să o  venereze prin aprindere de lumânări și sărutare adresate persoanei sfinte reprezentate iconic. Icoana martirului Dasie a fost expusă în mijlocul naosului bisericii parohiale.

Acest sfânt a trăit pe vremea lui Maximian în anii 298, aflându-se în cetatea Durostor, care se afla aproape de fluviul Dunării. În această cetate era obicei să săvârșească elinii în tot anul serbarea zeului lor Cronos. Mai înainte cu treizeci de zile de această serbare, alegeau un ostaș tânăr și frumos la față și-l găteau spre jertfă. Pe acesta mai întâi îl îmbrăcau împărătește, apoi îl îndemnau ca să-și facă el mai întâi orice poftă a sa și apoi îl junghiau peste jertfelnicul lui Cronos. Când a venit rândul să fie jertfit și ostașul acesta Dasie, ostașii cei împreună cu dânsul îl sileau ca să-și împlinească orice poftă a să. Iar Dasie și-a pus în minte un gând foarte bun și înțelept și a zis către ei: „Fiindcă este să mor, mai bine îmi este să mor pentru Hristos ca un creștin”. Deci înfățișat fiind la divanul guvernatorului a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos. De aceasta fiind înștiințat Dioclețian și Maximian, au adus înaintea lor pe sfântul și, fiindcă în priveliște a mărturisit bună cinstire, multe chinuri a luat de la ei și la sfârșit i s-a tăiat capul prin sabie și așa a luat fericitul cununa muceniciei.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut