Menu Home

Trandafirul, promisiune cerească

Eram teolog și stăteam mult în preajma Sfintei Parascheva, mai ales în zilele dinaintea și de după hramul ei sfânt. Îmi plăcea să stau noaptea la raclă și să văd mulțimile de pelerini, care după ore multe de stat în frig și ploaie, se plecau cu iubire și cutremur la trupul firav, sfânt și feciorelnic al Cuvioasei. Câtă bucurie în chipurile lor, dar câte lacrimi, durere ascunsă, sfială și putere am simțit în nopțile acelea în care lumea toată devenise un șuvoi de lumină – purtau lumânări în mâini – pe calea către Dumnezeu prin sfinții Lui.

Aveam o prietenă, pe care o iubeam mult, dar amândoi ne făgăduisem curăția până după nuntă. Totuși, din focul tinereților, eram din ce în ce mai aproape de păcat, aprinzându-ne unul de altul ca două focuri. Într-o noapte, fiind la Sfânta, era 12 octombrie, înaintea hramului ei, priveam mulțimile de pelerini și ajutam pe cei bătrâni sau cu copii în brațe să se închine. Valuri imense de flori erau sortate și triate pentru a fi dăruite închinătorilor, împreună cu o bucățică de vată sfințită.

În spatele raclei, jos, am dat peste o bătrânică foarte slabă, de o noblețe naturală, cu o profunzime în ochi greu de descris. Era înaltă, iar trupul ei avea o sveltețe neobișnuită. Avea o haină lungă, cenușie, până la pământ, foarte diferită de ceea ce se poartă acum. M-a privit atent, a zâmbit și a zis: „Nu strica darul fecioriei și al preoției, pentru care te-ai născut. Știu că este greu. Dar prin rugăciune, vei birui”. Spunând acestea, mi-a dat un trandafir roșu, de o frumusețe fără de seamăn și mi-a zis: „Păstrează preoția în sufletul tău”. Am mulțumit, dar aveam cumva revolta cum de această bătrânică știe ce pericole mă pasc. Stânjenit și mirat, am privit la trandafirul roșu din mână și când mi-am ridicat privirile către ea, dispăruse. Am căutat-o peste tot, am întrebat fetele care sortau florile și busuiocul de o bătrânică înaltă și nobilă și ele mi-au răspuns că nu au văzut toată ziua vreo bă- trânică cu astfel de semnalmente. Eu cred că era Sfânta Parascheva. După vreo doi ani am primit darul sfânt al preoției.”

Pr. T.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut