Menu Home

Vizite pastorale de Crăciun în comunitatea din Valea Rusului

Mersul cu icoana este o tradiție bisericească ce se desfășoară în zilele din ajunul Crăciunului. În filia Valea Rusului, vizita pastorală a avut loc vineri, 22 decembrie 2023, după citirea Ceasurilor Împărătești în biserica din mica localitate. Preotul, însoțit de cântărețul bisericesc, a mers pe la fiecare gospodărie cu icoana Nașterii Domnului în mână. Purtând icoana și intrând în curți și case, preotul cântă troparul Nașterii Domnului (troparul este un cântec liturgic scurt, care se cântă în timpul slujbei bisericești) :

Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoștinței;

că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la Stea s-au învățat să se închine Ţie,

Soarelui dreptăţii şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul Cel de sus, Doamne, Slavă Ţie!

În primul vers, troparul spune că nașterea lui Hristos a adus lumii lumina cunoașterii. Aceasta înseamnă că prin Hristos, oamenii au învățat despre Dumnezeu și despre scopul vieții lor.

În al doilea vers, troparul spune că cei ce slujeau stelelor s-au învățat să se închine lui Hristos. Aceasta înseamnă că luând pildă de la magi, și cei care erau păgâni au fost convertiți la creștinism prin nașterea lui Hristos.

În al treilea vers, troparul spune că Hristos este Soarele dreptății și Răsăritul Cel de sus. Aceasta înseamnă că Hristos este izvorul adevărului, al dreptății și al mântuirii.

Credincioșii s-au înghesuit în jurul icoanei, s-au închinat și au sărutat-o. Este o zi așteptată, de bucurie și de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

De asemenea, preotul a oferit credincioșilor sfaturi duhovnicești, invitându-i să se spovedească și să se împărtășească și programând vizite pentru aceste slujiri liturgice la creștinii nedeplasabili.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut