Menu Home

Ceasurile Împărătești ale Nașterii Domnului au fost citite în biserica filie

Ceasurile Împărătești ale Nașterii Domnului sunt o slujbă specială care se celebrează în ajunul Crăciunului. Anul acesta, 2023, ajunul Crăciunului fiind duminică, Ceasurile Împărătești s-au citit vineri, care a fost astfel zi aliturgică și cu post aspru. Programul activităților bisericești în parohie a  prevăzut ca această slujbă să se oficieze în biserica filiei Valea Rusului.

Această slujbă are o rânduială specială, mai solemnă decât rânduiala obișnuită a Ceasurilor.

Rânduiala Ceasurilor Împărătești

Slujba începe cu citirea unor psalmi și a unor cântări speciale. Apoi, se citește din Profeți, Apostol și Evanghelie iar la final se spune o rugăciune scrisă de Sfinții Părinți.

Ceasul I se săvârșește dimineața, la ora 8. Evanghelia după Matei, capitolul 2, vestește despre Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Ceasul al III-lea,  Evanghelia după Luca, capitolul 2, vestește despre adorarea magilor.

Ceasul al VI-lea, Evanghelia după Luca, capitolul 2, vestește despre tăierea împrejur- punerea numelui Domnului Iisus Hristos.

Ceasul al IX-lea, Evanghelia după Luca, capitolul 2, vestește despre arătarea magilor regelui Irod.

Semnificația Ceasurilor Împărătești

Ceasurile Împărătești ale Nașterii Domnului sunt o pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Prin citirea Evangheliei, credincioșii se familiarizează cu evenimentele care au marcat Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Ceasurile Împărătești sunt, de asemenea, o mărturie a bucuriei și a speranței pe care le aduce nașterea lui Hristos în lume. Prin aceste slujbe, creștinii își exprimă credința în Mântuitorul lumii și așteaptă cu nerăbdare venirea Lui.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut