Menu Home

Vohodul mare

Vohodul mare sau Ieșirea cu Cinstitele Daruri este o procesiune care începe de la proscomidiar, locul din altar unde se pregătesc Cinstitele Daruri, trece și se oprește prin mijlocul naosului apoi se încheie prin drumul către Altar și depunerea aici a Darurilor.

Înainte de efectuarea procesiunii, preotul tămâiază biserica, timp în care credincioșii cântă prima parte a cântării Heruvic.  Ținând Sf. Disc în mâna stângă (în dreptul inimii) și Sf. Potir în dreapta, preotul merge solemn în mijlocul naosului, însoțit de un purtător de lumină, rostind cu voce tare rugăciuni de pomenire pentru diverse categorii de credincioși vii și adormiți. În deplasarea către Altar, preotul zice în taină rugăciuni iar cântăreții cântă partea a doua a cântării Heruvic. Acest act liturgic reprezintă cortegiul funebru de la răstignirea și îngoparea Domnului, adică transportarea Sf. Său Trup de la locul răstignirii (Golgota) la locul unde era săpat mormântul.

În a treia zi de Crăciun și pomenirea Sfântului Ștefan, veșmintele liturgice au fost de culoare roșie, ca trimitere la credința sfântului pecetluită cu sângele său.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut