Menu Home

Fapta îndrăzneață a episcopului Bretanion imitată și de Sf Vasile cel Mare

 Istoricul Sozomen descrie vizita împăratului arian Valens (364 – 378) la Tomis, în anul 369, pe cînd se întorcea dintr-o expediţie împotriva goţilor. 

 Autorul spune în a sa „Istorie bisericească” că împăratul a intrat în biserica episcopală şi a cerut episcopului Betranion să intre în comuniune cu arienii, pe care împăratul îi simpatiza, şi să slujească împreună cu ei. Marele episcop a apărat dreapta credinţă şi „a vorbit împăratului cu îndrăzneală despre hotărîrile celor 318 Sfinţi Părinţi de la Sinodul I de la Niceea (325) împotriva lui Arie, pe care nu le putea călca”.

 Apoi, bunul păstor al turmei lui Hristos s-a retras cu credincioşii săi într-o altă biserică din Tomis, lăsând pe împărat singur. Împăratul, mâniindu-se, a încercat să-l exileze, dar îndată a revenit de teamă să nu se răscoale „sciţii” din Dacia Pontică. 

 Aceiaşi înfruntare avea s-o pătimească Valens după câţiva ani în Cezareea Capadociei, din partea Sfântului Vasile cel Mare (+ 379), care era bun prieten şi probabil părinte duhovnicesc al Sfântului Betranion.

Sâmbătă, 25 ianuarie, se pomenește venerabilul și sfântul episcop al Tomisului, Bretanion.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut