Menu Home

Ana Pauker: „popii fac şcoală în biserică, trebuie opriţi!” (I)

Încercarea de a contracara propaganda ateistă lansată imediat după impunerea regimului comunist prin interzicerea educației religioase în școală și naționalizarea școlilor confesionale (decretul nr. 177/4 august 1948), dar şi a agresiunii regimului politic ateu asupra credinţei creştine ortodoxe manifestată prin îndepărtarea ostentativă din școli a icoanelor și a oricărui simbol religios, a fost în atenția oricărui slujitor bisericesc.

Modul în care i s-a răspuns ateismului de către Episcopul Constanței, Chesarie Păunescu, în a cărei ascultare canonică aparținea parohia Plevna, a fost însă unic. Prin dispoziția din 31 octombrie 1948, de a se ține în fiecare duminică, la vecernie, ore de predare a cunoștințelor religioase pentru cei doritori (ACNSAS, fond Documentar, dosar 74, vol 3, f 32) arhiereul Chesarie a creat un precedent, ce va fi folosit în anii 50 de patriarhul Justinian pentru a oficializa în întreaga Biserică Ortodoxă Română programul catehetic pentru credincioșii de toate vârstele..

În parohia Plevna, aceste ore de catehizare intensă, intitulate Școala Duminicală, s-au desfășurat doar timp de două luni, până la sfârșitul anului 1948, când au încetat, probabil la presiunea autorităților comuniste.

În această serie de articole va fi prezentată lucrarea catehetică din acele vremuri tulburi, așa cum a fost consemnată la timpul respectiv de martorii participanți.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut