Menu Home

Apoftegme pentru mireni ale Sfântului Macarie

Cu adevărat nu există fecioară, sau femeie căsătorită, sau monah, sau mirean, ci Dumnezeu caută la gândul omului și dăruiește Duhul Sfânt tuturor.

Dacă dobândește omul smerenie mare în inima lui și în trup și dacă nu se măsoară pe sine în niciun lucru, ci mai curând se așază pe sine în smerenie mai prejos decât orice făptură și nu judecă în niciun fel pe nimeni decât numai pe sine și rabdă defăimarea și aruncă din inima sa toată răutatea și se silește pe sine să fie îndelung-răbdător, bun, iubitor de frați, cumpătat, înfrânat, poate să fie desăvârșit.

Dacă omul vede drept cu ochii săi și are paza limbii și își întoarce auzul de la orice lucru deșert și vătămător de suflet și dreptatea mâinilor sale și curăția inimii să fie spre Dumnezeu, poate să fie desăvârșit.

Când eram copil, pășteam cu ceilalți copii vițeii și aceia au plecat să fure smochine. Și cum fugeau ei, le-a căzut una și luând-o am mâncat-o. Și când îmi aduc aminte de aceasta, stau și plâng.

Dacă, mustrând pe cineva ești purtat spre mânie, propria patimă îți împlinești. Pentru a mântui pe alții, nu trebuie să te pierzi pe tine însuți.

Aceasta să mă înștiințezi, fiule, și să-mi spui adevărul, câte zile ai în care nu ai vorbit împotriva fratelui, nici nu ai osândit pe aproapele tău și nici nu a ieșit cuvânt deșert din gura ta?

 

Să nu faci rău la nimeni, nici să judeci. Acestea să le păzești și te vei mântui.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut