Menu Home

Ei au scris cu sângele lor prima pagină din cartea de aur a martirilor creştini

Celui Ce S-a născut astăzi din Fecioara, ca unui Făcător și Împărat, se aduc junghieri bineprimite, oastea pruncilor cea mai înainte jertfită lui Hristos prin credință.

 

Irod a ordonat omorul pruncilor din Betleem într-o încercare disperată de a elimina orice pericol pentru tronul său, susținând că unul dintre pruncii moștenitori ar putea fi Mesia prevăzută de profeții Bibliei și ar putea prelua conducerea Iudeii de la el. Această acțiune a fost cunoscută sub numele de „Masacru din Betleem”, conform Matei 2:16-18.

Biserica a considerat întotdeauna că sunt martiri acei copii nevinovaţi pe care bănuitorul şi sângerosul Irod i-a smuls din braţele mamelor, la vârsta cea mai fragedă. Fără ca ei să-şi dea seama, au scris cu sângele lor prima pagină din cartea de aur a martirilor creştini şi au meritat slava eternă, potrivit promisiunii lui Iisus. „Cine îşi va fi pierdut viaţa, pentru Mine, o va regăsi”. Cu gândul la ei, Biserica repetă astăzi cuvintele poetului Prudenţiu: „Cinste vouă, flori ale cetei martirilor, care în pragul dimineţii aţi fost smulse de prigonitorul lui Iisus, precum vijelia dezlănţuită rupe trandafirii abia îmbobociţi. Voi aţi fost primele victime, turmă fragedă adusă jertfă, şi pe acelaşi altar aţi primit şi ramura de palmier, şi coroana”.

Uciderea pruncilor nevinovaţi este istorisită numai de Sfântul Matei, care se adresa, în primul rând, cititorilor evrei şi, prin aceasta, intenţiona să demonstreze mesianitatea lui Iisus, deoarece în El se împlineau profeţiile de demult: „Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte și, trimițând a ucis pe toți pruncii care erau în Betleem și în toate hotarele lui, de doi ani și mai jos, după timpul pe care îl aflase de la magi. Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: «Glas în Rama s-a auzit, plângere și tânguire multă; Rahela își plânge copiii și nu voiește să fie mângâiată pentru că nu sunt».”(Matei 2, 16-18).

Înscrierea în calendar a celor 14.000 de prunci nevinovaţi uciși de Irod este foarte veche. Ea apare în calendarul cartaginez încă din secolul al IV-lea.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut