Menu Home

Sfințenia este virtutea care cuprinde toate virtuțile

„După Sfântul Care v-a chemat pe voi, fiți și voi sfinți, în toată petrecerea vieții (I Petru 1:15).
Fraților, sfințenia este virtutea care cuprinde toate virtuțile, fiind plinătatea lor. De aici, fraților, urmează că Sfântul este omul cel care este împodobit cu toate virtuțile.
Căci dacă omul are rugăciune dar nu este milostiv, nu poate să se numească sfânt.
Sau dacă omul îndură orice durere dar nu are credință și nădejde, nu poate fi numărat printre sfinți.
Sau dacă omul este foarte milostiv dar nu are credință în Dumnezeu, cu adevărat, acest om nu poate deloc să fie numărat cu sfinții. Sfântul este un om desăvârșit, așa cum era și Adam în Rai înainte de cădere; sau mai bine zis, așa cum este Noul Adam, adică Hristos Domnul și Dumnezeul nostru.
Acesta este Sfântul Cel mai înalt decât toți sfinții. Acesta este Semănătorul sfințeniei pe pământ și Hrănitorul tuturor sfinților din istorie.
El ne-a chemat pe noi la demnitatea sfințeniei sfinților. El ne-a arătat nouă prin exemplul Lui ce înseamnă să fii sfânt cu adevărat. El este prototipul tuturor sfinților, precum El este și arhetipul tuturor oamenilor. Căci omul adevărat, fraților, nu este altul decât sfântul.
Sfântul sau omul, unul și același lucru trebuie să fie. Domnul Hristos ne-a arătat nouă ce este aceea să fii om și ce este aceea să fii sfânt.
Sfântul Apostol Petru ne poruncește: Fiți sfinți în toată petrecerea vieții! Căci sfântul nu este sfânt doar într-o privință a vieții lui, ci în toate privințele vieții lui. Noi trebuie să fim sfinți în toate lucrările vieții noastre, mari sau mici, dacă dorim să ne numărăm și noi în rândurile sfinților; adică, în rândurile oamenilor ale căror vieți au fost în deplină armonie cu prototipul sfințeniei și cu arhetipul omenesc – Domnul Dumnezeu Iisus Hristos și Om. (Sf Nicolae Velimirovici)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut